Hoofdgerecht
De
hoofdgerechten zijn zeer uitgebreid in Frankrijk. Wel neemt
voornamelijk vlees, wild en gevogelte een belangrijke plaats in bij de
Franse warme maaltijden. Hierdoor valt het voor vegetatiers niet mee om
een goed alternatief te vinden, gelukkig zijn er ook voldoende
maaltijden die met extra groente ook juist speciaal gericht zijn op de
vegetarier. Omdat vlees zo een belangrijk aspect vormt bij Franse
hoofdgerechten zult u ook regelmatig meemaken dat de ober u vraagt hoe
u uw vlees wenst. Hierbij heeft men de keuze tussen goed gaar (bien
cuit), net gaar (á point) of rood (saignant). Andere termen die bij
vlees behoren zijn: blanchi (geblancheerd), bouilli (gekookt), étuvé
(gestoofd), flambé (geflambeerd), fumé (gerookt), grillé (gegrild) en
sauté (in boter gebakken.)
Naast vlees zult u ook veel
schotels aantreffen met wild en gevogelte. Deze behoren echter zeker
niet tot de goedkoopste gerechten van het menu, omdat Frankrijk
hiervoor is aangewezen op invoer. Dit geldt echter niet voor kip dat
sinds jaar en dag populair is in het land. Opmerkelijk is dat u ook een
aanzienlijke keuze heeft tussen klein gevogelte. Zo bestaat het gerecht
'becs-fins' (becfigue) uit diverse kleine vogels uit de provincie
waarin u zich bevindt. Ook is het mogelijk om een marcassin of sanglier
(een wild zwijn of een everzwijn) te nuttigen.
Om de
hoofdgerechten extra pittig en kruidig te maken zijn er verschillende
sauzen die over het gerecht gegooid worden. De sauzen verschillen per
provincie, meestal voegen de Franse koks een persoonlijk tintje aan hun
saus.
Een hoofdgerecht wordt meestal geleverd met een salade,
maar daarnaast kunt u er ook voor kiezen om hierbij een groenteschotel
te bestellen. Vaak kunt u op de menukaart al zien of dit standaard het
geval is of dat u het er nog extra bij moet bestellen. Staat er achter
een gerecht á la jardiniére, dan krijgt u er gemengde groente bij. Een
kanttekening die men hierbij moet plaatsen is dat een ratatouille soms
een groenteschotel is, maar soms ook een groenteragout. (ratatouille
Nicoise).