Er is waarschijnlijk geen ander land ter wereld waar eten en drinken zo vanzelfsprekend als een uiting van cultuur wordt beschouwd als in Frankrijk. Lekker etne en drinken is de passie van alle Fransen. De inwoners hebben een uiterst verfijnde smaak ontwikkeld die de basis vormt van hun kookkunst en hun talrijke specialiteiten. In Frankrijk dienen de maaltijden niet allen om de honger te stillen, maar bieden ze ook gelegenheid ter ontspanning en communicatie. Hierdoor kan elke maaltijd zelfs de meest eenvoudige als snel betaan uit vier gangen. Namelijk het voorgerecht, het hoofdgerecht, kaas en dessert.
De etenstijden in Frankrijk zijn niet schrikbarend anders dan in Nederland. Geluncht wordt er tussen twaalf en twee, het diner iets later tussen acht en tien. Restaurants en bisto's hebben beperkte openingstijden en zijn vaak in het weekend gesloten. In augustus doen veel restaurateurs de deur een maandlang op slot. Vandaar raden wij u aan om van tevoren altijd even te bellen, dan kunt u ook gelijk een plek reserveren aangezien de wachttijden nogal kunnen oplopen.
Er zijn verschillende specialiteiten in Frankrijk hieronder volgen er een paar, elke specialiteit is als het ware een ontdekkingsreis vandaar dat we u ook aanmoedigen om zoveel mogelijk zelf uit te proberen. U zult verstelt staan wat de Franse keuken u allemaal te bieden heeft op het gebied van eten en drinken.